FacturiApa.ro

Autentificare clienti

Nu aveti user si parola ?

solicita cont

Daca considerati ca programul software corespunde necesitatilor existente la serviciul de distributie al apei din cadrul primariei dvs va putem pune la dispozitie GRATUIT o versiune demonstrativa


Sisteme de lucru

Va prezentam principalele sisteme de lucru utilizate in cadrul unei primarii sau de catre un agent economic in activitatea de distributie a apei potabile. Facem precizarea ca ambele variante prezentate sunt incluse in aplicatia software, programul putand fi folosit indiferent de procedura de lucru utilizata.

A. Sistem cu citire lunara a contorilor

  1. Lunar, un salariat al dvs citeste indexul curent ptr fiecare contor, pe baza unui tabel emis din program si grupat pe localitati, pe zone sau pe adrese.
  2. Tabelele sunt depuse la primarie iar operatorul programului de apa salveaza indecsii noi in baza de date, de obicei la sfarsitul unei luni calendaristice.
  3. Dupa salvarea indecsilor noi cititi intr-o luna, pe baza acestora se emit din calculator facturile corespunzatoare lunii respective. Operatiunile de inregistrare a indecsilor noi si de emitere a facturilor pot fi efectate in 2 moduri : separat, pentru toti consumatorii o singura data, sau individual pe fiecare consumator in parte.
  4. Facturile emise vor fi in dublu exemplar. Ele sunt scoase la imprimanta si date cititorului, iar acesta va inmana facturile corespunzatoare fiecarui consumator.
  5. Plata facturilor se poate face atat la cititor, cu chitanta de mana ce va fi inregistrata ulterior in calculator, cat si la sediul primariei, fie cu chitanta completata de mana fie cu o chitanta generata automat din calculator.
Avantaje
- evidenta exacta a consumului de apa din localitate, pe fiecare abonat, datorita citirii contorului de catre un reprezentant al primariei
- posibilitatea calcularii de penalizari zilnice in procente, de obicei dupa o perioada de gratie calculata din momentul emiterii facturii de apa
Dezavantaje
- necesita existenta unui salariat responsabil cu citirea contorilor

B. Sistem declarativ

  1. Fiecare abonat din localitate are obligatia de a veni lunar la primarie si de a declara indexul nou al contorului propriu (sau cantitatea consumata in luna respectiva).
  2. Dupa declararea indexului ii este emisa factura automat din calculator.
  3. Plata facturii se face pe loc, odata cu emiterea acesteia, iar abonatul primeste factura impreuna cu chitanta prin care a achitat
  4. Periodic poate fi facuta o corectie a indecsilor inregistrati in programul software, prin citirea individuala a contorilor odata cu verificarea tehnica a acestora si emiterea unor facturi de actualizare a indexului. Spre deosebire de sistemul de lucru A, aceasta corectie poate fi facuta la intervale mai mari de timp (6 luni, 12 luni etc).
Avantaje
- nu necesita existenta unui salariat responsabil cu citirea contorilor
Dezavantaje
- evidenta consumului de apa din localitate este declarativa, ea poate fi diferita fata de consumul efectiv din teren
- nu exista posibilitatea calcularii de penalizari zilnice in procente deoarece nu exista un interval de timp intre emiterea facturii si plata acesteia. Exista insa posibilitatea calcularii de penalizari in suma bruta lunara, atunci cand abonatul respectiv nu se prezinta pentru a declara indexul pentru o perioada mai indelungata

Parteneri

Avantaje

Operatiunile de instalare, configurare, instruire utilizatori, service si asistenta tehnica se pot efectua de la distanta, prin Internet. Datorita acestui fapt programul este accesibil oricarei primarii, indiferent de localizarea geografica, de bugetul acesteia sau de unitatea teritoriala administrata (comuna, oras, municipiu etc).